4 Tips
1) Δεν γεμίζουμε περισσότερο από 2/3 ένα ποτήρι με κρασί. Έτσι υπάρχει ελεύθερος χώρος για τη μύτη να απολαύσει και αξιολογήσει τα αρώματα του κρασιού.
2) Τα πολύ σκληρά απορρυπαντικά θολώνουν τα ποτήρια. Αν δεν υπάρχουν ίχνη από λιπαρές ουσίες ή κραγιόν, ένα απλό πλύσιμο μόνο με καυτό νερό είναι υπεραρκετό.
3) Ξέβγαλμα με άφθονο νερό απομακρύνει τις οσμές από σαπούνι και την πιθανότητα να επηρεαστούν από αυτές τα αρώματα του κρασιού. Στα αφρώδη κρασιά τα υπολείμματα σαπουνιού μειώνουν την έκλυση του διοξειδίου του άνθρακα και το σχηματισμό φυσσαλίδων.
4) Τα ποτήρια καλό είναι να στεγνώνουν μόνα τους και να τοποθετούνται πάντοτε σε όρθια θέση είτε σε ντουλάπι, είτε σε κουτιά. Έτσι δεν αποκτούν οσμή «κλεισούρας» ούτε αυτά, ούτε αργότερα το κρασί που θα φιλοξενήσουν.
Μύθος
Λέγεται ότι το παλαιότερο “μοντέλο” ποτηριού για σαμπάνια (σαν ανοικτό κύπελο) είχε κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας ως μήτρα το στήθος της Μαρίας Αντουανέτας! Χωρίς όμως ο μύθος να διευκρινίζει αν επρόκειτο για το αριστερό ή δεξί στήθος!!!